Met ons Portugees avontuur willen we vooral de misverstanden over duurzame energie uit de wereld helpen. De technologie gaat razendsnel vooruit. De mogelijkheid om onafhankelijk te leven vergroot ieder jaar. Alleen pakken we het verkeerd aan.
Davy is hier duidelijk de expert, maar we zoeken beiden naar een onafhankelijk leven. Vrijheid. Ik beschouwde mezelf altijd als een duurzame vrouw want ik was tenslotte een vegetariër die het openbaar vervoer gebruikte! Maar dat volstaat niet. Om echt duurzaam te leven moet je betrokken zijn. Het hele plaatje overzien (wat Lifestyle ook inhoudt). Toen Davy zich met zijn bedrijf meer en meer specialiseerde in duurzame technieken die problemen aan de bron aanpakken, was het voor ons duidelijk: Practice what you preach. Wij kunnen dit: aantonen dat je niet aan geld, comfort of esthetiek moet inboeten om zelfvoorzienend te zijn. Hierover circuleren veel fabels die door de (fossiele) industrie & astrologische budgetten in stand gehouden worden.
Hoe meer we over de natuur & cleane energie lazen, hoe meer we begrepen dat het allemaal zó ingewikkeld niet was. Vóór dit, ahum, ontwikkeld tijdperk, heeft de wereld tenslotte altijd duurzaam gedraaid. We moeten vooral grondig & logisch tewerk gaan. Het meest ingewikkelde aan dit proces ligt bij onszelf: een andere mindset creëren.
Beperk de vraag
Stel: je moet 15.000 euro uitgeven aan ofwel zonnepanelen, ofwel isolatie. Wat kies je? De meeste consumensen zullen voor zonnepanelen kiezen ‘want die kan je snel terugverdienen’. Duurzaamheid begint echter bij het beperken van de energievraag, isolatie dus. Halveer je energieverbruik zodat je die niet moet compenseren met meer zonnepanelen, collectoren of zware warmtepompen. We staren ons nog te veel blind op hetgeen we kunnen zien of ‘verdienen’ in plaats van de verborgen bron aan te pakken.
Ook de meeste architecten worstelen hiermee. Isolatie wordt beperkt tot wat wettelijk bepaald is, en technieken- weggestopt achter muren & gewelven, krijgen een minimaal budget toegewezen. Esthetiek primeert boven techniek. Tijden veranderen en architectuur zou niet alleen meer over esthetiek mogen gaan, maar evengoed over het energieverbruik van de bouwheer (hallo, architectuuropleidingen!). Waar klassieke technieken vroeger 20 procent van het hele budget bedroegen, nemen vernieuwende technieken die het energieverbruik naar een minimum kunnen herleiden, ondertussen 30 of 35 procent in. Logisch, maar het zorgt voor wrijvingen.
Zo blijft ook stedenbouw naar het eindproduct staren en weigert die in te zien dat de oriëntatie van een huis een eerste noodzakelijke stap is voor een duurzame stad.
Wie slim bouwt of renoveert kiest best voor partners die materiaal, techniek & esthetiek kan integreren.
Kies voor oneindige energie
Wij kiezen voor renovatie. Om met enkel de natuurelementen van iets oud, iets nieuw te creëren. De zon is onze enige, oneindige energiebron. Die levert iedere ochtend gratis aan huis. Wind is eveneens onuitputtelijk maar rendeert niet zo goed omdat je windmolens niet naast elkaar kunt plaatsen. De meeste steden keuren windenergie af omdat het -alweer- ‘esthetisch niet mooi’ is. Ook de warmtepompen waar iedereen de mond vol van heeft zijn niet zo duurzaam want we weten niet wat voor effect deze op onze aarde en natuur hebben als we met z’n allen energie uit de grond halen. Wie duurzaam wil zijn focust zich op de zon- niet per se op fotovoltaïsche zonnepanelen. In ons (voorlopig) huurhuis beschikken we noch over verwarming, noch over isolatie, wat dus een goede test case oplevert, mhihi. Op zonnige dagen werk ik tijdens de voormiddag buiten, overdag in het bureau aan de zuidkant en ’s avonds, als de temperatuur valt, in de leefruimte aan de noordkant. In ons off-gridsysteem gaat dat anders zijn dankzij de plafondisolatie, de opslag van zonne-energie en de luchtkanalen die noord- en zuidkant kunnen omdraaien.
Bekijk het integraal
Tegenwoordig is iedereen overgespecialiseerd maar blijft iedereen zijn eigen vakgebied op een werf naar voren schuiven. Ingewikkeld. Wie innovatief wilt zijn, werkt beter samen want alles is aan alles gelinkt. Logisch. Individuen houden een maatschappij in stand die een ecosysteem in stand houdt die uit materialen bestaat die energie bezitten die in warmte/koeling kan omgezet worden. Whoof!
Het integraal, duurzaam systeem (SiD Elsia) dat we op onze potentiële Portugese quinta willen toepassen, komt van het Nederlandse Except en bestaat uit acht thema’s, met Energie (het meest fundamentele) onderaan, en Geluk (het meest doelgerichte) bovenaan. Deze ‘vakgebieden’ zijn met elkaar verweven en moet je in harmonie met elkaar beschouwen, volgens ruimte, context en tijd. In een tijd waar iedereen bij problemen nog te veel met de vinger naar elkaars vakgebied wijst en zichzelf op de borst klopt om de eer op te strijken, zou deze harmonieuze manier van samenwerken,… Ontwikkeld zijn, mhihi.
Een toegewijde mens kan veel aan
Ik hou van kwalitatieve producten & van design. Ik kleed me graag op om naar een fancy restaurant of bar te gaan. Voor een off-grid leven kiezen, betekent niet dat we buiten de maatschappij (willen) staan. Integendeel: we zijn heel sterk met het maatschappelijk debat bezig. Als een journalistje uit Gent & een self-made man uit Vinkt kunnen aantonen dat duurzaam leven niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, dan kan iedereen dat. Ook dát willen we aantonen en blijf ik graag herhalen: Change komt nooit van politici, maar van de betrokken mens. In een wereld die ofwel volgebouwd staat, ofwel als landbouwgrond moet dienen voor een steeds aangroeiende & hongerige wereldbevolking moeten we durven keuzes te maken. Economie mag niet meer als hoogste doel primeren. Een gezonde voedingsbodem des te meer.
Sorry, not sorry for me, preaching!
Sophie
ja Sophie ik zal het nog eens lezen maar,ben zekers dat jullie goed bezig zijn
en wat is het weeral goed geschreven hoop dat het vlug in orde komt
love you